5 tény, amit tudnod kell a hámokról

A hám egy remek eszköz, mi is legtöbbször abban sétálunk, viszont van néhány sarkalatos dolog amire illik odafigyelni. Nézzük át, mik lehetnek azok a pontok, ahol a legjobb szándék ellenére is kényelmetlenséget okoz a hám és talán jobb lenne egy nyakörv (ha tud a kutya pórázon sétálni), mint a rosszul illeszkedő hámban.

  1. legyen Y kialakítású a hám, ez nagyon fontos! A nem Y hámok pont a lapockacsont (scapula)  végét és a karcsont (humerus) alkotta vállízületet nyomják. Ez a nyomás lehet olyan mértékű is, hogy a rendszeresen rossz hámban sétáltatott kutya váll mozgástartománya (range of motion- azaz röviden ROM) beszűkül, ami negatívan befolyásolja az egész mozgási mechanikát, felborul a normális biomechanikai rendszer.  Az Y kialakítású hám, teljesen szabadon hagyja a scapulát és a karcsontot és az általuk alkotott vállízületet, nem gyakorol nyomást, illetve nem szűkíti be a mozgástartományt, a kutyának kényelmes, nem gátolja a mozgásban, “szinte észre sem veszi”, hogy rajta van a hám. Ha egy tanácsot elfogadsz: óvakodj minden olyan hámtól, ami egy mellkason átvetett pántból, szíjból áll. Tényleg. Red flag, no-go zone, inkább hagyd a polcon, akkor is, ha akciós, ha menő, ha színben passzol a kutyádhoz.

  2. ne nyomja a kutya torkát, figyelj erre oda nagyon, mert hiába Y kialakítású egy hám, ha túl magasra van szabva a mellkasnál a két láb közötti rész, nyomhatja a kutya torkát, ami nagyon kontraproduktív. Köhögést, fulladást, lég-és nyelőcső sérülést is okozhat egy méretben nem megfelelő Y hám is. 

  3. a könyök mögött legyen legalább 3 ujjnyi hely, a könyök egy összetett ízület, és a könyökbúb (olecranon) egy alig burkolt terület, könnyen megnyomódik. Azért kell a 3 ujj távolság, mert a könyöknek széles a mozgástartománya 110-150 fokig terjed (bizonyos fajtáknál és mozdulatoknál akár nagyobb is lehet), így fontos, hogy akármilyen szögben, pózban van a kutya lába és könyöke, ne érjen se szíjhoz és legkevésbé se érjen egy műanyag csatthoz, vagy méretállító műanyaghoz 

  4. a csontos részeken legyen a hám, ne a belsőszerevket nyomja, azaz, a szegycsonton (sternum) fusson a hám két mellső láb közötti része, max a legfelső szegycsont darabig (manubrium sterni) és a legutolsó szegycsont alkotó darabig (processus xiphoideus). Tedd a kutyád mellkasára szemből a kezed, középen érzel egy kis csúcsos kiemelkedést, az ott a szegycsont kezdete, odáig érjen fel a hám. Futtasd le a kezed a szegycsont mentén és a legutolsó szegycsont darab után nem érzel más csontos képletet a középvonalban. A legutolsó képlet előttig érjen le max a hámotok.

  5. a hám felső nyaki része legyen a nyaki és a háti csigolyák átmenetén, ha ennél feljebb van, már biztos, hogy zavarni fogja a nyakat és a torkot, amellett, hogy köhögést, fulladozást provokál, csúnyán módosítja a kutya természetes mozgásának a biomechanikáját, ami kompenzációkhoz vezet (és nem csak fizikai téren, hanem mentálisan frusztrált lesz a kutya)

 

Tehát, az alaptézis amire figyelni kell, lerövidítve: egy ideális hám, hagyja a kutya egész lábát szabadon mozogni, nem korlátoz és nyom semmilyen ízületet, nem ér fel a torokra, max a manubrium sterni-ig ér fel, a könyök mögött van 3 ujjnyi hely, és az utolsó sternebra (processus xiphoideus) a legtávolabbi rész, ahova felfekszik, valamint a nyaki és háti csigolyák közti átmenetig érjen fel a hám felső része.

 

Sajnos mission impossible sok kutyára megfelelő hámot találni testalkatuk miatt, de ami jó kiinduló pont: legyen szimmetrikusan és viszonylag nagy mértékben állítható minden része a hámnak, ne legyen rigid, legyen hajlékony puha, kibélelt anyagból, valamint ha van egy kis affinitásod, javaslom, hogy keress rá a következő testtájakra, majd a kutyádat fogdost át figyelmesen. Nézzük tehát a kézzel tapintható csontos képleteket, amiket tudnod kell, ha jól illeszkedő hámot akarsz választani:

  • scapula margo dorsalis-a

  • scapula margo cranialis-a

  • spina scapulae

  • acromion

  • tuberculum majus (ez már a humeruson)

  • olecranon ( ez már az ulnán)

  • manubrium sterni (szegycsont teteje)

  • corpus sterni (szegcsont “teste”)

  • processus xiphoideus (szegcsont “vége” a porcos rész előtt)

 

+1 ha nagyon ügyes akarsz lenni: Th1-2 csigolya (azaz a háti)

 

Fontos: Ahány sportág és felhasználás, annyi hám, sose a márkára menj, hanem a ti felhasználásotoknak és a kutyának anatómiailag megfelelőt válaszd.