Értsd meg a kutyád működését 5 perc alatt!

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért nem csak egy adott területet erősítünk, dolgoztatunk meg egy adott problémánál, meg kell értenünk, hogy nem tudunk izoláltan tornáztatni, edzeni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet váll, far, baloldal, jobboldal hangsúlyosan dolgozni, viszont tudnunk kell, hogy izoláltan nem tudjuk csak kiemelten egy egy izmot, mondjuk a biceps femorist edzeni, dolgozni fognak a core izmok és a többi far és combizom is, sőt, a mellső végtag izmai és a függesztőövi izmok is. Ennyire nagyon komplex az egész! A mellső végtag csontjai szoros összeköttetésben állnak a hátsó végtag csontjaival (ezért kell a fizioterápia bármilyen sérülésnél, mert minden mindennel összefügg) a core izmok összekötik őket. Ez a folyékony és normál esetben akadályokba nem ütköző rendszer az, ami lehetővé teszi, hogy a hátsó végtagokból induló erőhatások a core izomzatnak köszönhetően átvivődik, áthalad a mellső lábakba is, mellső végtag komplett izomláncolatába is. 

 

Sokszor láthatunk például ültetésből fektetést, fektetésből ültetést és annak ellenére hogy látszólag a hátsó lábak nem mozognak, az izmok igenis dolgoznak. Azt hihetjük, hogy a nyak is csak úgy el van, nem dolgozik, hiszen a mellső lábakban megy végbe a leglátványosabb pozicióváltozás, de a nyak is igencsak munkába áll, egy egyszerű ültetésnél is.

 

Itt is törekedjünk az egyensúlyra, namaste, meg miegymás

 

Mivel minden mindennel összefügg, az összes izomlánc összefüggésben van egymással, kritikusan fontos szempont, hogy tudjanak együtt dolgozni, mintegy rendszerként vagy hálózatként, ahol sehol, semmi fennakadás vagy akadály nincs, ugyanis az egyenesen kihat a biomechanikára és a mozgást befolyásolja. Természetesen vannak izmok, melyek nagyobb részt vállalnak egy-egy mozdulatnál, mozgásformánál a munkából, de a test integrált egységként kezelése elkerülhetetlen ahhoz, hogy sikeresek legyenek a sportban, vagy egy kellemes családi kutya életet tudjanak élni. Ezzel szemben, ha probléma lép fel, az egész rendszer annyira erős és ellenálló csak, mint a leggyengébb láncszem. Ilyenkor kezdődik a túlterhelés, kompenzálás, a szomszédos láncszemekk túlfeszülnek. 

 

Hogyan képzeljük ezt el a gyakorlatban?

 

Ha az egyik izom bármilyen ok miatt nem, vagy nem rendesen tudja ellátni a szerepét, akkor a környező izmok feszessé, nem megfelelően dominánssá válnak és felborul az egyensúly. Mivel a felborult egyensúly minden sérülés előszele, kritikus fontosságú szakemberhez fordulni, hogy “megtanítsuk” az izmot újra helyesen dolgozni. 




Szummázva:

 

  • a test egy összetett rendszer, a különböző izomláncok összeköttetésben állnak és összedolgoznak, ha valahol megborul a rendszer összehangoltsága, az mindenhova rányomja a bélyeget

  • minden izom szoros összhangban (erő, tónus, stabilitás) áll a szomszédjával

  • a törzs (core) a mindent mindenkivel összekötő “folyosó”, elnyeli és átalakítja az erőhatásokat

  • egy diszfunkcionális törzsizomzat, diszfunkcionális végtagokat jelent

  • az izomláncok kiegyensúlyozatlansága kompenzációhoz vezet, és a feloldásához szükség lehet szakmai segítségre