Mikor várhatsz extra teljesítményt a Kutyádtól?

A sportkutyák rendkívül teljesítményt nyújtanak, hiszen, a motiváltságra és megfelelni akarásra lettek szelektálva, tenyésztve és természetesen trenírozva is. Gyakran szigorú edzés- és versenyprogramok határozzák meg a "szabadidejüket" is, a sportnak szentelve mindent, így gyakran az a bizonyos érzelmi bögre nincs feltöltve, vagy nagyon apadóban van a tartalma. Ez az érzelmi bögre akkor is ürül, ha valami fizikai fájdalom lép a kutya életébe. Megcsinálja a feladatot a kutya, hiszen megfelelni vágyó, motivált, de gyűlik benne szépen a diszkomfort érzet a kis letapadások, húzódások, izomfeszültségek miatt. Ez visszavethet hosszútávon a teljesítményből, nem egy nyeréstől fosztja meg a kutya-gazdi párost az a kis apró, bosszantó fájdalmacska, amit mi, gazdik akár észre sem veszünk. A folyamatos edzés és verseny igénybe veszi a kutyát, ennek következtében hajlamosak az izomfájdalomra, fáradtságra és sérülésekre. A masszázsterápia itt létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a kutyák kiváló fizikai állapotban maradjanak, és maximalizálják teljesítményüket.

A rendszeres masszázs segít a keringés fokozásában és a rugalmasság, hajlékonyság javításában, ami fokozott állóképességhez, mozgékonysághoz és gyorsasághoz vezethet. Ezenkívül a masszázs csökkentheti az izomfeszültséget, a fájdalmat és a krónikus gyulladást, így a sportkutyák gyorsabban regenerálódhatnak az edzések után és a versenyek között.

A masszázsterápia segíthet a sérülések megelőzésében is, mivel fel és megismerjük a kutya izomzatának feszes vagy gyenge területeit, mielőtt azok komoly problémává válnának. Sportkutyák számára ez alap kell,hogy legyen, mivel a sérülések jelentősen befolyásolhatják a legjobb teljesítményük elérését és akár a teljes versenykarriert is visszavetheti egy nem kezelt probléma.

A masszázs pszichológiai előnyeire ismét fel szeretném hívni a figyelmet:a sportkutyák számára a stressz és a szorongás a mindennapjaik része lehet, hiszen minden gazda ismeri a kutyáját, tudja, hogy mennyire imádja a dolgát végezni és amikor a közös célért teszi oda magát az eb, sokszor pattanásig feszülve teszi azt. Ezt a stresszt tudjuk csökkenteni, valamint elősegítjük a relaxációt, így javul az összpontosítási képesség és az általános teljesítmény az edzések és versenyek során.

Összességében a masszázsterápia kiváló eszköz a sportkutyák fizikai és érzelmi egészségének megőrzésére, ami nyugaton már teljesen bevett szokás és nem úri huncutság, hanem felismerték, hogy akitől extra teljesítményt várnak, annak extra gondoskodás is jár. Azzal, hogy a masszázst beépíted az edzési és ápolási rutinotokba, segíted a kis irondogodat, hogy teljes mértékben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, és hosszabb, egészségesebb és boldogabb életet élhessen.